Datasäkerhet och Informationssäkerhet

Robert Malmgren AB

“Trust is good, control is better.”

2011/03/18

RSA har blivit hackat.

RSA, företaget - inte algoritmen, har precis blivit hackade.

Företaget EMC, som äger dotterbolaget och varumärket RSA har en allmän varningssida uppe på förstasidan av sin webb där de talar om hur riktad och avancerad attacken varit (givetvis buzzwordet APT) och att en av konsekvenserna av attacken är att inkräktarna kommit över information relaterad till deras token SecurID:

  "Our investigation also revealed that the attack resulted in
  certain information being extracted from RSA's systems.
  Some of that information is specifically related to RSA's
  SecurID two-factor authentication products."
samt
  "While at this time we are confident that the information extracted
   does not enable a successful direct attack on any of our RSA SecurID
   customers, this information could potentially be used to reduce the
   effectiveness of a current two-factor authentication implementation
   as part of a broader attack."

Det sägs inget närmare vad som stulits - specifik företagsintern information om själva produkten såsom källkod, designdokument, sårbarhetsutredningar. Eller kundspecifik information - vem som köpt vilka dosor, vilka serienummer och "seeds" de har. Bägge kategorierna är var och en för sig riktigt dålig, men kombinationen blir explosiv.

Man måste ju också ta sig en funderare på att det är en så högt uppsatt företagsrepresentant som uttalar sig, och att han pekar på att inga andra delar av koncernen eller produktportföljen är påverkade. Det är ju den förväntade hållningen och det förväntade meddelandet.

Om man i sin organisation använder RSA-dosor (det är en populär produkt, så många gör det) så lär det, förutom att snacka med sin EMC/RSA-representant (som kommer med snömos?), vara läge att skaffa mer information, bättre förstå när/var/hur SecurID används av organisationen samt göra någon egen konsekvensanalys och ev. jobba fram temporärlösningar.

SecurID token

Det är läge att påminna om 10 saker:

I sin officiella anmälan till SEC (tillsynsmyndighet) tror sig EMC att skadan inte kommer påverka företaget finansiellt. Det återstår nog att se.

För att läsa hela varningsmeddelandet, se här
För att läsa EMC:s info till SEC, se här
----
Written by Robban @ 2011-03-18